Γιαννοχώρι – Αλεβίτσα

Μήκος: 5,4χλμ
Χρόνος πορείας: 2ω

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 1/5 (Εύκολη)
Χρόνος πορείας: 2ω
Μήκος: 5,4χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 11,5 χλμ

Ανάβαση: 600μ
Κατάβαση: 40μ
Μέγιστο υψόμετρο: 1585μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1022μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Λίγες από τις συνδέσεις ανάμεσα στα χωριά του Γράμμου και τις παλιές περιφέρειές τους έχουν μείνει ενεργές στις μέρες μας, κυρίως λόγω της εγκατάλειψης των αγροτικών δροαστηριοτήτων επί δεκαετίες.

Παράλληλα, το δασικό οδικό δίκτυο, αν και περιορισμένο, απορρόφησε όλο το φόρτο μετακίνησης ζώων και ανθρώπων, με αποτέλεσμα τα μονοπάτια να κλείσουν και να ξεχαστούν.

Άλλα μονοπάτια εντάχθηκαν σε έργα υποδομής, όπως υδραγωγεία, και έτσι είναι ακόμα και σήμερα σαφή και βατά. Μια τέτοια περίπτωση είναι η διαδρομή από το Γιαννοχώρι στην κορυφή Αλεβίτσα, μια σύντομη αλλά ευχάριστη πορεία πάνω σε εγκαταλελειμένο χωματόδρομο που έχει μετατραπεί σε πλατύ μονοπάτι.

Εντοπίζοντας το παλιό μονοπάτι στη ρίζα της βραχώδους πλαγιάς

Από το παρόδιο τμήμα του Γιαννοχωρίου, ανεβαίνουμε με μικρό χωματόδρομο στη μεγάλη ενοριακή εκκλησία του χωριού. Από εδώ θα πάρουμε έναν παλιό και στο μεγαλύτερο μήκος του κατεστραμμένο χωματόδρομο που ανεβαίνει στην Αλεβίτσα. Το παλιό αυτό δρομάκι ακολουθεί πιστά ή πολύ κοντά τον προπολεμικό μουλαρόδρομο που ελισσόταν στη βραχώδη ράχη, γνωστή σήμερα ως Σκάλα Γιαννοχωρίου.

Ο χωματόδρομος διαγράφει μία ανοιχτή καμπή απέναντι από ένα απόκρημνο όγκο φλύσχη. Στη βάση του όγκου αυτού περνάει το παλιό μονοπάτι που διατηρείται καθαρό και βατό. Είτε από τον χωματόδρομο είτε από το μονοπάτι βγαίνουμε στο πάνω μέρος αυτού του όγκου και συνεχίζουμε με ελιγμούς στη βραχώδη ράχη. Στο τμήμα αυτό συναντάμε πολλά φυτά των βραχωδών βιοτόπων και ανάμεσα τους το σπάνιο Onosma pygmaeum.

Onosma pygmaeum
Astragalus monspessulanus

Σύντομα βγαίνουμε σε μεγάλο λιβάδι όπου συναντάμε έναν πλατύτερο χωματόδρομο και τον ακολουθούμε ανηφορικά. Κατά μήκος του χωματόδρομου αυτού θα δούμε τις αναβλύσεις που τροφοδοτούν το υδραγωγείο του Γιαννοχωρίου. Μέχρι εδώ το τοπίο είναι σε μεγάλο βαθμό γυμνό λόγω της φύσης του πετρώματος και με υπέροχη θέα στις κοιλάδες του Αλιάκμονα.

Λίγο ψηλότερα. στο τέλος του μεγάλου λιβαδιού, συναντάμε έναν πιο κεντρικό χωματόδρομο. Στο τμήμα αυτό έχουμε ήδη μπει στη ζώνη της οξιάς και διασχίζουμε πυκνές ή αραιές ζώνες. Η χλωρίδα της περιοχής φιλοξενεί πολλά είδη που αναζητούν υγρές τοποθεσίες, όπως οι ορχιδέες των λιβαδιών.

Στα αμπρί και τα χαρακώματα της Αλεβίτσας

Με τον χωματόδρομο αυτόν θα φτάσουμε σε μια ακόμα διακλάδωση, όπου θα δούμε σχετικά μεγάλες αλλά ερειπωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του 2ου ΠΠ. Καταλήγουμε στην κορυφή Αλεβίτσα όπου οχυρωματικά έργα και φυλάκιο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Πάνω στο πλάτωμα της κορυφής, που είναι εν μέρει τεχνητό, διακρίνονται εκτεταμένα οχυρωματικά έργα της περιόδου του Εμφυλίου, αλλά κυρίως της πρώτης μετά τον πόλεμο δεκαετίας, όπως φαίνεται από τα υλικά και τις τεχνικές.

Το όρυγμα ανάμεσα στην κορυφή και τον ώμο της Αλεβίτσας

Όλη η στέψη, αλλά και οι πλαγιές του λόφου, είναι κατασκαμμένες και φαίνεται ότι υπήρχε ένα δαιδαλώδες δίκτυο επικοινωνούντων χαρακωμάτων και χώρων πυρομαχικών και διαμονής.

Στο τελευταίο αυτό τμήμα υπάρχουν μικρές συντομεύσεις που χρησιμοποιούν παλιά μονοπάτια. Αν και οι συντομεύσεις αυτές είναι καθαρές και βατές, είναι πιο ενδιαφέρουσες σε μια γρήγορη κατάβαση, παρά στην ανάβαση.

Στο φυσικό παρατηρητήριο της Αλεβίτσας

Η διαδρομή δεν έχει σήμανση. Από το Γιαννοχώρι μέχρι την κορυφή Αλεβίτσα, η πορεία έχει μήκος 5.1 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 2ω30. Νερό θα βρούμε περιστασιακά στην υπερχείλιση της υδρομάστευσης του παλιού υδραγωγείου.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.