Χάρτες και οδηγοί

Χάρτες, οδηγοί, εφαρμογές και συνοδοί βουνού

Χάρτες ορειβατικών και πεζοπορικών διαδρομών Γράμμου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Cult2Routes, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Νεστορίου ανέθεσαν στην AnaDigit τη δημιουργία χάρτη κλίμακας 1:50.000 για την περιοχή του Ανατολικού Γράμμου. Ο χάρτης είναι κατασκευασμένος στο  Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς, έχει γεωφυσικό ανάγλυφο, ισοϋψείς ανά 100 μ. και πλήρες τοπωνυμικό. Περιλαμβάνει τις αποτυπώσεις και πίνακες με μετρητικά στοιχεία 16 ορειβατικών και 10 πεζοπορικών διαδρομών του Ανατολικού Γράμμου, ενώ έχουν συμπεριληφθεί 4 διαδρομές του Δυτικού Γράμμου.

Οι αποτυπώσεις των ορειβατικών διαδρομών έγιναν από τους Τ. Αδαμακόπουλο, πολ. μηχανικό, Αικατερίνη Ζαγκαρέτου, δασολόγο και τον Παντελή Δημητριάδη, συνοδό βουνού. Πληροφορίες και υποδείξεις προσέφεραν οι Θωμάς Νταούτης, συνοδός βουνού και Αργύρης Κεραμάρης, αντιδήμαρχος Δ. Νεστορίου. Οι αποτυπώσεις των πεζοπορικών διαδρομών έγιναν από τους Π. Ματσούκα, Ήβη Αδαμακοπούλου και Γ. Ντούρα. Τη χαρτοσύνθεση έκανε ο Νίκος Βέης.

Ο χάρτης είναι εποπτικός και λειτουργεί σε συνδυασμό με την ειδική εφαρμογή πεζοπορικής πλοήγησης Γράμμος topoguide. Ο χάρτης διατίθεται δωρεάν από το Δήμο Νεστορίου και τους ξενώνες της περιοχής. Μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ.

Για το Γράμμο έχει εκδοθεί ακόμα και κυκλοφορεί στο εμπόριο ο χάρτης της Ανάβασης, σε κλίμακα 1:40.000. Πληροφορίες εδώ: https://anavasi.gr/gramos-smolikas-chartis-gr

Οδηγοί

Ένας πολυσέλιδος, δίγλωσσος οδηγός για την ορειβασία και τη φύση στο Γράμμο είναι υπό έκδοση.

Ο οδηγός συντίθεται από 4 μέρη:
Μέρος Α. Εισαγωγή στο Γράμμο
Μέρος Β. Περιήγηση και αξιοθέατα
Μέρος Γ. Oι πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές
Μέρος Δ. Παραρτήματα

 

Mobile εφαρμογή πεζοπορικής πλοήγησης

Η εφαρμογή Γράμμος topoguide είναι ένα μέλος της οικογένειας topoguide αφιερωμένο στο Γράμμο. Περιλαμβάνει 29 διαδρομές γύρω από το Νεστόριο, τη Γράμοστα και την Αετομηλίτσα, με προορισμό την Αλεβίτσα, τις Αρένες, τη Γκιστόβα, το Περήφανο και την Κορυφή 2520.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την AnaDigit στο πλαίσιο του προγράμματος Cult2Routes του Δήμου Νεστορίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android & iOS.

Οι αποτυπώσεις των διαδρομών έγιναν από τους Τ. Αδαμακόπουλο. Αικ. Ζαγκαρέτου και Π. Δημητριάδη. Η κατασκευή της Android εφαρμογής έγινε από τον Ν. Σκουτέρη. Η κατασκευή της iOS εφαρμογής έγινε από τον Ι. Σοφό. Η διαχείριση του έργου έγινε από τον Α. Αδαμακόπουλο.

Η εφαρμογή Γράμμος προσφέρει off line αναλυτικούς χάρτες, παρέχοντας ακρίβεια ανάλογη χαρτογραφικής κλίμακας 1:2.500, και μια μεγάλη εισαγωγή με αναλυτικά κείμενα γεωγραφίας, γεωλογίας, ιστορίας και φύσης. Ένας πίνακας με τα Σημεία Ενδιαφέροντος της περιοχής και μια μηχανή αναζήτησης όρων διευκολύνουν τον εντοπισμό των διαφόρων στοιχείων.

Η εφαρμογή παρέχει αποτυπώσεις και υποδείξεις αλλαγής κατεύθυνσης πάνω στο μονοπάτι.

Η εφαρμογή περιλαμβάνει πλοηγήσεις, περιγραφές και φωτογραφίες για 29 διαδρομές. Κάθε μία από τις διαδρομές έχει υψομετρικό προφίλ, ανάλυση γεωμετρικών στοιχείων, αναλυτική περιγραφή, φωτογραφίες και έναν πίνακα Σημείων Ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην άμεση ακτίνα της πορείας.

Στο πεδίο, η εφαρμογή αναγνωρίζει την πλησιέστερη διαδρομή και κάνει ενεργητική πλοήγηση προς αυτήν και μετά κατά μήκος της, με συχνά οπτικά μηνύματα προς τον χρήστη και υποδείξεις αλλαγής κατεύθυνσης, ενώ τον ενημερώνει για τα Σημεία Ενδιαφέροντος που είναι κοντά του.

Τέλος, τον καθοδηγεί να επιστρέψει στη διαδρομή, αν απομακρυνθεί περισσότερο από 20 μ. από αυτήν.

Η εφαρμογή Γράμμος topoguide παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ. Αναζητήστε την στο Google Play ως Γράμμος topoguide (ή Gramos topoguide, αν έχετε αγγλικό περιβάλλον) και στο App Store ως δωρεάν περιοχή στην μεγάλη εφαρμογή Topoguide Greece. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε τους συνδέσμους από τη σελίδα:

https://www.topoguide.gr/mountains/macedonia/advs_gramos/gramos_topoguide.php

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Μια πολύ χρήσιμη πηγή πληροφοριών για την περιοχή του Γράμμου, είναι η δουλειά του Άγγελου Σινάνη. Θα τη βρείτε στον ιστότοπο elladosperiigisis.gr και συγκεκριμένα στις σελίδες

Μια αναλυτική παρουσίαση πολλών πτυχών του Γράμμου περιλαμβάνεται στον ιστότοπο topoguide.gr. https://www.topoguide.gr/mountains/macedonia/hiking_on_gramos.php
Υπηρεσίες ξενάγησης

Στο Νεστόριο, θα βρείτε αρκετές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, ξενάγησης και συνοδείας. Οι εταιρείες στελεχώνονται από έμπειρους συνοδούς βουνού και έχουν πλήρη υποδομή.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους:

Θωμάς Νταούτης:
https://www.facebook.com/thomas.ntaoutis
https://www.hostel-alexandros.gr/%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1/
Τηλ. +30 6937137173, +30 24670 31114
e-mail: info@hostel-alexandros.gr
Γωγώ Ιωάννου +30 6974053573

 

Παντελής Δημητριάδης
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008289735050
https://www.facebook.com/%CE%9E%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%92%CE%AC%CF%84%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%B1-1539347849638263
Τηλ. + 30 693 760 7503

Αφκος Ανδρέας
+30 6942972289

 

Αντωνιάδου Λυγερή
+30 6972017845

 

Παπασχάλη Όλγα
+30 6979070726