Χωριό Γράμμος – Φάγκου – Γκιστόβα

Μήκος: 8χλμ
Χρόνος πορείας: 4ω 30λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 1/5 (Εύκολη)
Χρόνος πορείας: 4ω 30λ
Μήκος: 8χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 18,3χλμ

Ανάβαση: 1013μ
Κατάβαση: 49μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2356μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1390μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια από τις τρείς μεγάλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Γράμμου, πάνω από το χωριό Γράμμος ή Γράμοστα και κοντά στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, το Περήφανο και την κορυφή 2520.

Από το χωριό Γράμμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Ο δρόμος σε υψόμετρο 1850 μ., όπου πέτρινο εικονοστάσι, διακλαδίζεται: ο δεξιός κλάδος οδηγεί προς το Διάσελο Μπαρούγκα, ενώ ο αριστερός προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Στη διακλάδωση ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και περπατάμε στο χωματόδρομο, μέχρι την πρώτη εμφανή ράχη, όπου ευσταλής λαμαρινένια καλύβα (με κόκκινο χρώμα).

Στην καλύβα αφήνουμε το δρόμο και ανηφορίζουμε σε ραχούλα, πάνω σε ασαφές μονοπάτι. Κάνοντας αριστερά, μαπίνουμε σε ωραία λιβάδια με νερά και ορχιδέες. Από το τέλος του λιβαδιού, μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο ανάμεσα στα διάφορα ασαφή ίχνη μονοπατιών: επιλέγουμε την όδευση της μικρότερης κλίσης, που παρακάπτει απότομη πλαγιά και μας φέρνει στη μεσαία από τις τρεις ρεματιές της ζώνης αυτή. Μέσα από την ομαλή ρεματιά φτάνουμε κοντά στο λαιμό της Γκιστόβας, όπου συγκλίνουμε με το μονοπάτι από την 2520 και κατεβαίνουμε στη λεκάνη της λίμνης.

Όταν υπάρχουν ακόμα χιονούρες στο βουνό, είναι προτιμότερο να κινηθούμε πιο κοντά στον άξονα της ράχης.

Νερό θα βρούμε στα ρυάκια της περιοχής.

Αν και τα σκυλιά στο Γράμμο δεν είναι επικίνδυνα, καλό είναι να αποφεύγουμε τα κοπάδια και ιδίως τις στάνες, κάνοντας έναν ανοιχτό κύκλο έξω από την ακτίνα ανησυχίας των ζώων.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.