Καταρράκτης Τσούκας – Μ. Τσούκας – Νεστόριο

Μήκος: 8,1χλμ
Χρόνος πορείας: 2ω 45λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 1/5 (Εύκολη)
Χρόνος πορείας: 2ω 45λ
Μήκος: 8,1χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 15,4 χλμ

Ανάβαση: 581μ
Κατάβαση: 440μ
Μέγιστο υψόμετρο: 1062μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 778μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η διαδρομή από τον επαρχιακό δρόμο Καστοριάς-Νεστορίου προς τον καταρράκτη της Τσούκας και η σύνδεση μέσω της μονής Τσούκας με το Νεστόριο είναι η πιο εντυπωσιακή και πυκνή σε οπτικά ερεθίσματα διαδρομή της περιοχής του ανατολικού Γράμμου.

Η πορεία ξεκινά από τον κεντρικό άσφαλτο που εξυπηρετεί το Νεστόριο, όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα. Ακολουθούμε την καλή σήμανση και μια διαδοχή από σαφή μονοπάτια και δρομάκια φτάνουμε στη βάση του καταρράκτη της Τσούκας. Εδώ η φύση έχει ζωγραφίσει ένα εξαίσιο και ρέοντα πίνακα, με κύρια συστατικά τη ροή και τη βουή του νερού.

Από εδώ ανεβαίνουμε στη μονή Τσούκας. Το καθολικό της μονής είναι κτισμένο στη στέψη ενός επιβλητικού μονόλιθου και είναι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Λίγο χαμηλότερα στον ίδιο βράχο κρύβεται το μονΰδριο των Ταξιαρχών.

Από τη μονή Τσούκας θα ακολουθήσουμε ένα καλά σημασμένο μονοπάτι που περιτρέχει διαδοχικά λιβάδια και ρεματιές, περνώντας από χαρακτηριστά τοπία του φλύσχη. Στους λιγοστούς βραχώνες και ανάλογα με την εποχή θα βρούμε μικρά ερπετά και ασυνήθιστα αγριολούλουδα, ενώ στα λιβάδια θα συναντήσουμε μεγάλη ποικιλία και αριθμούς από ορχιδέες. Αφού τμήσουμε τον άσφαλτο προς το χωριό Στενά, θα συνεχίσουμε σε ομαλές, καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θέση Πυροβολεία, από όπου αρχίζουμε την κατάβαση προς το Νεστόριο. θα περάσουμε κοντά από το αναρριχητικό πεδίο και την παλιά πηγή ύδρευσης του οικισμού και θα καταλήξουμε στην κεντρική πλατεία της άνω συνοικίας.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.