Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 1/5 (Εύκολη)
Χρόνος πορείας: 1ω 45λ
Μήκος: 5,3χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 9,6 χλμ
Ανάβαση: 369μ
Κατάβαση: 195μ
Μέγιστο υψόμετρο: 1452μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1209μ
Πόσιμο νερό: Όχι
Η Βλαχόστρατα του Γράμμου ήταν, όπως και οι άλλοι ομώνυμοι κτηνοτροφικοί δρόμοι της παλιάς εποχής, ένας δρόμος των καραβανιών που εξυπηρετούσαν την άφιξη, την τροφοδοσία, τις συναλλαγές και τελικά την αναχώρηση των μεγάλων κοπαδιών των Βλάχων και των Σαρακατσάνων ημινομάδων.
Οι Βλάχοι έφταναν στο Γράμμο από τα χειμαδιά της Θεσσαλίας, ενώ οι Σαρακατσάνοι από τις παράκτιες ζώνες της Ηπείρου. Μπαίνοντας στο βουνό από τα ανατολικά ή τα νότια, έφταναν στο τελευταίο τμήμα της Βλαχόστρατας, στην περιοχή του Λιανοτοπίου και δρασκελίζοντας το διπλό βράχο που προστάτευε την κοιλάδα της Γράμοστας, κατέληγαν στο χωριό Γράμοστα, στη βάση των απέραντων λιβαδιών του Γράμμου.
Στη διάρκεια του 2ου ΠΠ, η Βλαχόστρατα ήταν ακόμα ο μοναδικός δρόμος για την προσπέλαση της κοιλάδας της Γράμοστας – το σημερινό οδικό δίκτυο είναι πολύ πρόσφατο και το φαράγγι της Γράμοστας είναι πρακτικά αδιάβατο. Το πέρασμα Πόρτες εξασφάλιζε την φυσική οχύρωση της διάβασης, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τα μικρά λιβάδια στη ζώνη της ανατολικής πύλης του φαραγγιού. Στη μικρή, κρυπτική αυτή λουρίδα ήπιου αναγλύφου, ακριβώς μπροστά στο φαράγγι, δίπλα σε πηγές και κάτω από την στέγη των θεόρατων βράχων, στήθηκε και λειτούργησε το Νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στα βίαια χρόνια του Εμφυλίου. Για την προσπέλαση του ιστορικού αυτού τόπου, δες τη διαδρομή Λιανοτόπι-Νοσοκομείο Ανταρτών.
Σήμερα σώζεται μόνο ένα μικρό μέρος της μεγάλης αυτής λεωφόρου των κοπαδιών. Ξεκινά από το Λιανοτόπι και καταλήγει στο χωριό Γράμμος, περνώντας από τις Πόρτες, πάνω από το νότιο βράχο του φαραγγιού του άνω ρου του Αλιάκμονα. Η παλιά αυτή στράτα αλλού έχει πλάτος σχεδόν 2 μέτρα και σταθερό πετρόστρωτο κατάστρωμα, ενώ αλλού έχει υποβαθμιστεί σε στενό χωμάτινο μονοπάτι.
Το μονοπάτι ανηφορίζει με ήπιες κλίσεις από το Λιανοτόπι προς τις Πόρτες, όπου μεγάλο πέτρινο εικονοστάσι και μετά κατηφορίζει με ελιγμούς προς το εσωτερικό της λεκάνης. Συνεχίζει ομαλό, αν και στενό και κάπου-κάπου ασαφές, πάνω στα λιβάδια που απλώνονται στη νότια όχθη του ποταμού.
Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ
Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος
Συμβουλές
- Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
- Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
- Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις
Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.