Γράμμοστα – Λεύκα – Γκιστόβα

Μήκος: 7χλμ
Χρόνος πορείας: 3ω 15λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 1/5 (Εύκολη)
Χρόνος πορείας: 3ω 15λ
Μήκος: 7χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 17χλμ

Ανάβαση: 1001μ
Κατάβαση: 29μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2379μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1390μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια από τις τρείς μεγάλες αλπικές λίμνες της Ελλάδας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Γράμμου, πάνω από το χωριό Γράμμος ή Γράμοστα και κοντά στις ψηλότερες κορυφές του βουνού, το Περήφανο και την κορυφή “2520”.

Ο Γράμμος έχει πολλές ορεινές λίμνες, όπως η λίμνη των Αρενών. Η Γκιστόβα ωστόσο είναι η λίμνη που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στα 2350 μέτρα υψόμετρο, στο βορειότερο βραχίονα της κορυφογραμμής του Γράμμου και ακριβώς πάνω στην οριογραμμή με την Αλβανία.

Η ανάβαση στη Γκιστόβα ξεκινά από το χωριό Γράμμος και ακολουθεί μια αλληλουχία από κτηνοτροφικά μονοπάτια, στοχεύοντας στα λίγα σημεία αναφοράς ενός κυματιστού και μάλλον ασαφούς αναγλύφου. Μετά ένα υψίπεδο με μικρές αλπικές λίμνες, συνεχίζουμε σε σχετικά εμφανές μονοπάτι προς την κορυφογραμμή.

Χλωρίδα της διαδρομής

Οι πλαγιές στο μονοπάτι προς τη Γκιστόβα είναι κατάσπαρτες με βιόλες του είδους Viola epirotaViola epirota. Το είδος έχει βαλκανική εξάπλωση και στη χώρα μας θα το βρούμε αποκλειστικά στη Βόρεια Πίνδο.

Το Μάϊο, η Dactylorhiza sambucina στολίζει τα μεσαία υψόμετρα του ΓράμμουDactylorhiza_sambucina.

Η Gentiana vernaGentiana verna είναι χαρακτηριστικό είδος πρώιμης ανθοφορίας των υποαλπικών λιβαδιών.

Για να φτάσουμε στη λεκάνη της λίμνης θα χρειαστεί μια μικρή κατάβαση. Από τις γύρω πλαγιές έχουμε άπλετη θέα στην αλβανική μεθόριο, αλλά και στα βορειότερα βουνά της Ηπείρου, με πιο προβεβλημένα το Σμόλικα και τη Γκαμήλα.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθεί μονοπάτι, αλλού σαφές και πατημένο, αλλού λιγότερο ξεκάθαρο. Δυο-τρεις πάσσαλοι που έχουν ξεμείνει από παλιότερη προσπάθεια σήμανσης μάλλον αποπροσανατολίζουν, ενώ αντίθετα μερικά κόκκινα σημάδια που διακρίνονται ακόμα είναι πολύ κοντά στη σωστή διαδρομή.

Σημειώστε ότι η λίμνη δεν είναι ορατή από τη ζώνη ανάβασης: βρίσκεται κρυμμένη σε μια ύφεση, που έχει άνοιγμα προς τα ΒΔ.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.