Ανάβαση στην Κορυφή 2520 μέσω Γκιστόβας

Μήκος: 10,3χλμ
Χρόνος πορείας: 6ω 30λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 3/5 (Δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 6ω 30λ
Μήκος: 10,3χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 23,6χλμ

Ανάβαση: 1279μ
Κατάβαση: 161μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2519μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1390μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η κορυφή 2520 (ή Τσούκα Πέτσικ, στη ντοπιολαλιά) είναι η ψηλότερη κορυφή του Γράμμου και η τέταρτη ψηλότερη της Ελλάδας. Η πυραμίδα της στέκεται καταμεσής του μεγάλου πετάλου των κορυφών του ανατολικού Γράμμου και μπορεί να προσπελαστεί από τέσσερις τουλάχιστον διαδρομές. Η διαδρομή που περιγράφουμε εδώ ξεκινά από το χωριό Γράμμος, ανεβαίνει στη θέση Λεύκα (όπου φτάνει και ψηλό αυτοκίνητο), περνά από τη λίμνη Γκιστόβα και συνεχίζει μέσω της κορυφογραμμής έως την Κορυφή 2520.

Η ανάβαση ξεκινά από το χωριό Γράμμος (τοπικά Γράμοστα) και ακολουθεί μια αλληλουχία από κτηνοτροφικά μονοπάτια μέχρι την περιοχή Λεύκα, όπου η διακλάδωση των δρόμων προς Μπαρούγκα και Φάγκου. Θα συνεχίσουμε μπροστά από πέτρινο εικονοστάσι και θα φτάσουμε σύντομα σε υψίπεδο με μικρές αλπικές λίμνες.

Το μεγαλύτερο μέρος του Γράμμου καλύπτεται από αδιαπέρατα πετρώματα. Κάτω από τα χάδια των παγετώνων, διαμορφώθηκαν αλλεπάλληλα οροπέδια και λεκάνες, όπου φωλιάζουν πολλές μικρές και μεγαλύτερες λίμνες. Εδώ, ανάμεσα σε εκατομμύρια βιόλες, γεντιανές, κρόκους, πρίμουλες και άλλα είδη των υποαλπικών λιβαδιών, θα εντοπίσουμε ομάδες από νάρκισους και λίγα κόκκινα Geum coccineum. Το εντυπωσιακό Geum coccineum είναι είδος των βουνών της Βαλκανικής και της Βόρειας Ανατολίας και οι λιγοστές θέσεις στο Γράμο σηματοδοτούν το νότιο όριο της εξάπλωσής του στη Βαλκανική.

Geum coccineum, σπάνιος κάτοικος των υγρών θέσεων στα υποαλπικά λιβάδια

Συνεχίζουμε σε ομαλές πλαγιές. Για να φτάσουμε στη λεκάνη της λίμνης θα χρειαστεί μια μικρή κατάβαση. Η Γκιστόβα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη από τις πολυάριθμες λίμνες του Γράμμου και βρίσκεται στα 2350 μέτρα. Την άνοιξη, οι συμπαγείς μάζες του χιονιού μοιάζουν με μέτωπα αιώνιων πάγων.

Η Γκιστόβα κάτω από την απειλή της αλλαγής του καιρού

Από τη Γκιστόβα, θα πάρουμε την κόψη της κορυφογραμμής, πάνω στα σύνορα με την Αλβανία. Το πεδίο είναι απρόβλεπτο: πλαγιές, χιονούρες, βράχινες κόψεις, στείρες σάρες. Αφού περάσουμε την Ανώνυμη 2414 μ., φτάνουμε στη βόρεια ράχη της 2520 και ξεκινάμε την ανάβαση στην βραχώδη κόψη. Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει λίγο ψευτοσκαρφάλωμα (ακολουθούμε τα σχετικά πυκνά κόκκινα σημάδια, υπάρχει και μια πιο εύκολη παραλλαγή, που ακολουθεί πιο βατό μονοπάτι στη δυτική όψη της κορυφής).

Στην κορυφή θα περάσουμε από σειρά οχυρώσεων του Εμφυλίου, ενώ κοντά στο τριγωνομετρικό διακρίνονται τα λείψανα μικρής, άλλοτε ξυλόστεγης, εκκλησίας της Παναγίας (σήμερα έχει μεταφερθεί στην κορυφή Γκέσος).

Λείψανα των οχυρώσεων του Εμφυλίου, στην τελική ράχη της κορυφής 2520

Η κορυφή έχει άπλετη θέα στην Αλβανία και ανάλογο άνοιγμα προς την κοιλάδα της Γράμοστας. Για να επιστρέψουμε στο χωριό, θα πάρουμε το κτηνοτροφικό μονοπάτι από τα ομαλά λιβάδια του Φάγκου, βόρεια της κορυφής (δηλαδή θα ξανακατέβουμε τη βόρεια ράχη).

Στην τελική ράχη της κορυφής 2520

Το μονοπάτι, καλά χαραγμένο από τα βοοειδή, διατρέχει τα μεγάλα λιβάδια του Φάγκου και καταλήγει στο λιβάδι που παραδόξως λέγεται Γκιστόβα (ή Λεβέντικο), όπου 2 μικρά τσιμεντένια καλύβια και μεγάλη πηγή. Από εδώ θα πάρουμε τον μακρύ δρόμο προς τη Λεύκα και από το εικονοστάσι θα κατέβουμε στο χωριό.

Η πορεία έχει μήκος 23.2 χλμ Το σκέλος της ανάβασης έχει μήκος 10.1 χλμ και μια θετική υψομετρική διαφορά γύρω στα 1400 μ., ενώ η κατάβαση είναι μακρύτερη: φτάνει στα 12.1 χλμ. (με μια ελάχιστα μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά, αλλά ως κατηφόρα). Υπολογείστε γύρω στις 5 ώρες για την ανάβαση και άλλες 4 για την κατάβαση.

Σημειώστε ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες και εξοπλιστείτε ανάλογα με την εποχή.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.