Επάνω Αρένα direct

Μήκος: 2,3χλμ
Χρόνος πορείας: 1ω 15λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 2/5 (Μέτρια δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 1ω 15λ
Μήκος: 2,3χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 6,9χλμ

Ανάβαση: 455μ
Κατάβαση: 9μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2187μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1734μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η Επάνω Αρένα είναι μια από τις πιο εμβληματικές κορυφές του Γράμμου. Φτιαγμένη από λευκόγκριζο ασβεστόλιθο, απόκρημνη και αυστηρή, η κορυφή στέκει απόμακρη πάνω από τις δύο λίμνες στις οποίες δανείζει το όνομά της.

Από τις δύο διαδρομές που οδηγούν από τις λίμνες στην κορυφή της Επάνω Αρένας, η μια αναλαμβάνει να εξημερώσει την κάπως ανεξιχνίαστη ανατολική όψη. Πολύ ευκολότερη από ότι φαντάζεται κανείς όταν αναμετρά την πλαγιά, η διαδρομή δίνει μια διπλή ικανοποίηση στον ορειβάτη: την άφιξη σε μια ιστορική κορυφή, πλούσια σε μνήμες και θέα και ταυτόχρονα τη χαρά του ότι με λίγη θέληση και δύο πόδια τιθάσευσε το δέος που του προκαλούσε η μορφή του βουνού.

Στην πάνω λίμνη των Αρενών

Η διαδρομή ξεκινά ομαλά από την κάτω λίμνη. Στην είσοδο της πάνω λίμνης βλεπουμε πινακίδα που μας ενημερώνει για τα στοιχεία της πορείας. Η ανατολική πλαγιά είναι έντονα ανηφορική, αλλά πουθενά δεν είναι απόκρημνη και το μονοπάτι είναι κάπως απαιτητικό αλλά όχι εκτεθειμένο.

Από την πάνω λίμνη (νερό σε βράχινη κρήνη) ανηφορίζουμε κάπως επίμονα μέχρι ένα μεγάλο ώμο. Αφού απολαύσουμε τη θέα προς τα ανατολικά, συνεχίζουμε σε πολύ επικλινές λιβάδι. Μετά ένα μικρό ελιγμό σε πιο απότομο πεδίο με βράχια, βγαίνουμε σε 2ο ώμο.

Η κορυφή είναι πλέον κοντά: μια επίμονη αλλά σύντομη ανηφόρα σε σπασμένα βράχια θα σας φέρει καταμεσής μιας μεγάλης ομάδας οχυρώσεων του Εμφυλίου. Αφού αφήσετε το σακίδιο δίπλα στο κολωνάκι, θυμηθείτε ότι αυτοί οι λιθοσωροί ήσαν πριν από λίγες δεκαετίες τα σπάργανα της ουτοπίας ενός άλλου κόσμου και ότι αυτή η κορυφούλα έγινε ο αφόρητος και ολόλαμπρος τόπος όπου οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν εκούσια στην άνιση μάχη της καμπής ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Μετά από αυτή τη σκέψη, ίσως η θέα στο Σμόλικα, τη Νεμέρτσκα και τη Γκαμήλα να μην σας φανεί απλά συγκλονιστική.

Στην κορυφή της Επάνω Αρένας

Η διαδρομή έχει πυκνή σήμανση – ειδικά στα πιο ασαφή τμήματα – με πρόσφατα και λαμπερά γαλάζια σημάδια. Η πορεία έχει μήκος 2.3 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 1-1ω30 ώρες. Νερό θα βρούμε στην κρήνη μπροστά στη μεγάλη λίμνη και σε μια πιο κρυφή βρύση στην πάνω λίμνη.

Μπαίνοντας προς την πάνω λίμνη, η μοναδική πινακίδα της διαδρομής
Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.