Επάνω Αρένα από Τρακοσάρα

Μήκος: 4χλμ
Χρόνος πορείας: 2ω 30λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 2/5 (Μέτρια δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 2ω 30λ
Μήκος: 4χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 9χλμ

Ανάβαση: 480μ
Κατάβαση: 39μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2187μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1716μ
Πόσιμο νερό: Όχι

Η κορυφή της εντυπωσιακής Επάνω Αρένας μπορεί να προσπελασθεί, εκτός από την direct αναβαση, και από μια κάπως πιο εύκολη, αν και πολύ μακρύτερη διαδρομή, που περνά από το λιβάδι Τρακοσάρα.

Το λιβάδι Τρακοσάρα είναι εντυπωσιακά επίπεδο και καταπράσινο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκήνωση. Η παλιά πηγή Τρακοσάρα, που του δίνει το όνομά της, ρέει λίγο ψηλότερα, αλλά το πρόχειρο υδραγωγείο έχει αποσυνδεθεί.

Στη βόρεια λόψη της Επάνω Αρένας

Η πορεία ξεκινά από τη λίμνη Μουτσάλια, τη μεγαλύτερη και χαμηλότερη από τις δίδυμες λίμνες των Αρενών. Από τη λίμνη θα πάρουμε το χωματόδρομο προς τα βόρεια και θα τον αφήσουμε στο μεγάλο λιβάδι Τριακοσάρα. Στο μέσον του λιβαδιού, ξεκινά ένα ωραίο μονοπάτι, στην αρχή ασαφές αλλά σύντομα ευδιάκριτο και κάπως σημασμένο με παλιά κόκκινα σημάδια. Το μονοπάτι αναζητά τον πιο βατό δρόμο μέσα από τους βραχώνες της Επάνω Αρένας και μετά από λίγους ελιγμούς βγαίνει σε ωραία αλπικά λιβάδια με λιμνούλες.

Στα αλπικά λιβάδια με τις λιμνούλες

Από εδώ θα ανέβουμε τη γυμνή και με άπλετη θέα βόρεια κόψη της Επάνω Αρένας (2196 μ.). Πλησιάζοντας στην κορυφή θα περάσουμε μέσα από μια σειρά οχυρώσεις και αμπρί, όλα πετρόχτιστα και τόσο πολλά και καλά οργανωμένα που μοιάζουν με μικρό χωριό. Είναι το μεγαλύτερο από τα σωζόμενα συγκροτήματα αμυντικών καταλυμάτων στις κορυφογραμμές του Γράμμου, που έφτιαξε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, στην προσπάθειά του να κρατήσει μια αμυντική γραμμή έναντι της λαίλαπας που έφτανε από τα νότια.

Στο πρώτο σκέλος, μέχρι τις αλπικές λίμνες, η διαδρομή έχει κάποια σποραδική σήμανση με σημάδια στα βράχια. Η πορεία έχει μήκος 4 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 2ω30-3 ώρες. Η κρήνη κοντά στο λιβάδι Τρακοσάρα δεν έχει νερό.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.