Χωριό Γράμμος – Φάγκου – Σκάλα – Περήφανο

Μήκος: 12,7χλμ
Χρόνος πορείας: 10ω

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 3/5 (Δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 10ω
Μήκος: 12,7χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 27,2χλμ

Ανάβαση: 1344μ
Κατάβαση: 306μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2430μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1390μ
Πόσιμο νερό: Ναι

Από την πλευρά της λεκάνης του χωριού Γράμμος, η κορυφή Περήφανο μπορεί να προσπελαστεί από δύο διαδρομές: είτε από το διάσελο Κιάφας – Περήφανου, από όπου περνά και η παλιά σύνδεση Γράμμου – Αετομηλίτσας, είτε από το λιβάδι Λεβέντικο, μέσω του μονοπατιού της Σκάλας, διαδρομή που θα περιγράψουμε εδώ.

Από το χωριό Γράμμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Στη χαρακτηριστική διακλάδωση (υψόμετρο 1850 μ., πέτρινο εικονοστάσι) ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Το απόκρημνο πέρασμα στου Σκίρτση μπροστά στη μουντή σιλοέτα της κορυφής 2520

Μετά από 5.5 χλμ στο χωματόδρομο, και αφού περάσουμε το μεγάλο ρέμα που δημιουργείται από τις πηγές Πεντάβρυσο και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, φτάνουμε στο λιβάδι Φάγκου. Εδώ, ανάμεσα σε 3 τσιμεντένια καλύβια, υπάρχει πηγή, κάπως διαμορφωμένη χαμηλά στο έδαφος.

Από τα καλύβια, θα σκοπεύσουμε στα σπασμένα βράχια στα αριστερά, κάτω από τις απότομες πλαγιές των κορυφών. Αρχικά, θα ανηφορίσουμε σε ομαλά λιβάδια και αφήνοντάς τα θα γυρίσουμε αριστερά, σε σαφές ίχνος μονοπατιού, που διατρέχει πετρώδεις πλαγιές και σάρες. Μετά έναν πρώτο ώμο, όπου και μικρή πινακίδα που επισημαίνει ότι η πορεία αυτή οδηγεί στο Περήφανο, φτάνουμε κάτω από συμπαγέστερο βραχώδες ύψωμα, που το περιτρέχουμε από τα αριστερά.

Η πινακίδα επισήμανσης

Φτάνοντας πάνω στο βραχώδες ύψωμα, βλέπουμε το ίχνος του μονοπατιού να κάνει έναν μεγάλο ανοιχτό ελιγμό στην ομαλή πλαγιά και ανηφορίζει προς τον πλατύ αυχένα Περήφανου – 2520. Φτάνουμε στον αυχένα με λίγους ελιγμούς και συναντάμε τον παλιό στρατιωτικό δρόμο Αετομηλίτσα – Γκέσος – 2520.

Οι κομψές γραμμές της Γκαμήλας

Από τη θέση αυτή, θα κινηθούμε προς τα αριστερά, πάνω στο ίχνος του παλιού δρόμου. Σύντομα, ο δρομάκος αυτός μπαίνει κάτω από την μαύρη κυριαρχία του απόκρημνου περάσματος του υψώματος Σκίρτση. Το καλοκαίρι, η διάβαση είναι χωρίς προβλήματα. Το χειμώνα, ωστόσο, και μέχρι το τέλος της άνοιξης, το πέρασμα φιλοξενεί επάλληλες, επικλινείς χιονούρες, που συχνά απαιτούν ασφαλιστικά μέσα.

Βγαίνοντας από του Σκίρτση, θα χρειαστεί να ανηφορίσουμε αρκετά, πάντα πάνω στο ίχνος του παλιού δρόμου, ο οποίος θα μας φέρει ομαλά στη νότια βάση του κώνου της κορυφής, όπου θα φτάσουμε εύκολα.

Η διαδρομή δεν έχει σήμανση, εκτός από μια αυτοσχέδια πινακίδα. Από το χωριό Γράμμος μέχρι το Περήφανο, η πορεία μας έχει μήκος 13 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 6 ώρες. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή ανάμεσα στα καλύβια.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.