Χωριό Γράμμος – Φάγκου – Σκάλα – Κορυφή 2520

Μήκος: 13,7χλμ
Χρόνος πορείας: 10ω 30λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 3/5 (Δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 10ω 30λ
Μήκος: 13,7χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 28,2χλμ

Ανάβαση: 1361μ
Κατάβαση: 260μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2505μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1390μ
Πόσιμο νερό: Ναι

Η αμεσότερη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου, την Τσούκα Πέτσικ ή “2520”, όπως είναι πιο γνωστή, από το χωριό Γράμμος, είναι το μονοπάτι της Σκάλας, που ξεκινά από το λιβάδι του Φάγκου. Το μονοπάτι της Σκάλας οδηγεί στην κορυφογραμμή των ψηλών κορυφών και αποτελεί επίσης την καλύτερη επιλογή για την ανάβαση της κορυφής Περήφανο, που βρίσκεται πιο ανατολικά.

Από το χωριό Γράμμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Στη χαρακτηριστική διακλάδωση (υψόμετρο 1850 μ., πέτρινο εικονοστάσι) ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Η χαρακτηριστική κωνική σιλουέτα του Περήφανου, πίσω από τα ορεινά λιβάδια του Πληκατίου

Μετά από 5.5 χλμ στο χωματόδρομο, και αφού περάσουμε το μεγάλο ρέμα που δημιουργείται από τις πηγές Πεντάβρυσο και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, φτάνουμε στο λιβάδι Φάγκου. Εδώ, ανάμεσα σε 3 τσιμεντένια καλύβια, υπάρχει πηγή, κάπως διαμορφωμένη χαμηλά στο έδαφος.

Από τα καλύβια, θα σκοπεύσουμε στα σπασμένα βράχια στα αριστερά, κάτω από τις απότομες πλαγιές των κορυφών. Αρχικά, θα ανηφορίσουμε σε ομαλά λιβάδια και αφήνοντάς τα θα γυρίσουμε αριστερά, σε σαφές ίχνος μονοπατιού, που διατρέχει πετρώδεις πλαγιές και σάρες. Μετά έναν πρώτο ώμο, όπου και μικρή πινακίδα που επισημαίνει ότι η πορεία αυτή οδηγεί και στο Περήφανο, φτάνουμε κάτω από συμπαγέστερο βραχώδες ύψωμα, που το περιτρέχουμε από τα αριστερά.

Ο βλοσυρός όγκος του Σμόλικα δεσπόζει στο νότιο ορίζοντα

Φτάνοντας πάνω στο βραχώδες ύψωμα, βλέπουμε το ίχνος του μονοπατιού να κάνει έναν μεγάλο ανοιχτό ελιγμό στην ομαλή πλαγιά και ανηφορίζει προς τον πλατύ αυχένα Περήφανου-2520. Απέναντί μας διακρίνουμε έναν ακόμα κλάδο του μονοπατιού, τον οποίο αγνοούμε. Φτάνουμε στον αυχένα με λίγους ελιγμούς και συναντάμε τον παλιό στρατιωτικό δρόμο Αετομηλίτσα-Γκέσος-2520.

Μια ομάδα ολόλαμπρες Gentiana verna, μπροστά στη μουντή σιλουέτα της κορυφής 2520

Ακολουθώντας το παλιό αυτό δρομάκι, που μόνο κατά τμήματα διατηρεί τη μορφή τεχνικού έργου, καθότι σε μεγάλο μέρος του μήκους του έχει καταλήξει να μοιάζει με μονοπάτι, κατηφορίζουμε στα Πληκατιώτικα λιβάδια, αφήνοντας την κορυφογραμμή, που στο τμήμα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσβατη, στα δεξιά μας. Στο κέντρο της λεκάνης, διακρίνουμε λείψανα μαντριού. Μια-δυό λιμνούλες και κάποιες μικρές πηγές διατηρούνται όλο το καλοκαίρι.

Από τα λιβάδια, το μονοπάτι ανηφορίζει ελαφρά και γυρίζοντας δεξιά, περνά πάνω από μια τεράστια κατολίσθηση και ξαναβγαίνει στην κορυφόγραμμή. Με σαφέστερο ίχνος πλέον, το δρομάκι οδηγεί στη βάση της νότιας όψης της 2520. Καταλήγουμε στην κρουφή από την πιο βατή δυτική πλευρά, περνώντας μπροστά από την πετρόχτιστη βάση της παλιάς εκκλησίας της Παναγίας.

Η διαδρομή δεν έχει σήμανση, εκτός από μια αυτοσχέδια πινακίδα που σημειώνει τη δυνατότητα ανάβασης στο Περήφανο. Από το χωριό Γράμμος μέχρι την Κορυφή 2520, η πορείας μας έχει μήκος 13.8 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 10 ώρες και 30 λεπτά. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή ανάμεσα στα καλύβια. Σημειώστε ωστόσο ότι μέχρι την άνοδο των κοπαδιών, τα νερά των μεγάλων ρυακιών είναι πεντακάθαρα.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.