Χωριό Γράμμος – Φάγκου – Κορυφή 2520

Μήκος: 12χλμ
Χρόνος πορείας: 8ω 15λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 2/5 (Μέτρια δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 8ω 15λ
Μήκος: 12χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 25,3χλμ

Ανάβαση: 1276μ
Κατάβαση: 158μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2519μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1391μ
Πόσιμο νερό: Ναι

Αν θέλει να ανέβει κανείς στην ψηλότερη κορυφή του Γράμμου, την Τσούκα Πέτσικ ή “2520”, όπως είναι πιο γνωστή, από το χωριό Γράμμος, έχει δύο επιλογές, που αποκλίνουν από το λιβάδι Λεβέντικο. Εδώ περιγράφουμε την ευκολότερη, αν και μακρύτερη εκδοχή, που ακολουθεί μια σειρά ομαλά λιβάδια μέχρι την κορυφογραμμή και από εκεί αναρριχάται στην κορυφή.

Από το χωριό Γράμμος (ή Γράμοστα), παίρνουμε τον αγροτικό δρόμο προς τη Λεύκα. Ο δρόμος σε υψόμετρο 1850 μ., όπου πέτρινο εικονοστάσι, διακλαδίζεται: ο δεξιός κλάδος οδηγεί προς το Διάσελο Μπαρούγκα, ενώ ο αριστερός προς το λιβάδι Φάγκου. Στο σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και από το μονοπάτι που εξυπηρετεί την ανάβαση στη Γκιστόβα.

Ξεκινώντας την καταγραφή από τη Λεύκα

Από το σημείο αυτό θα πάρουμε το αριστερό παρακλάδι του δρόμου, το οποίο περνά από του Φάγκου και σε 5.5 χιλιόμετρα καταλήγει στο λιβάδι Λεβέντικο, όπου πηγή και 2 τσιμεντένια καλύβια. Λίγο πριν το λιβάδι θα περάσουμε το μεγάλο ρέμα που δημιουργείται από τις πηγές Πεντάβρυσο και σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη.

Ο καταρράκτης στο Πεντάβρυσο

Από το Λεβέντικο θα πάρουμε το κτηνοτροφικό μονοπάτι που διασχίζει τα λιβάδια σχετικά ψηλά αποφεύγοντας τη ζώνη όπου οι ρεματιές έχουν αυλακώσει το ανάγλυφο. Τα λιβάδια αυτά, που απλώνονται κάτω από την κορυφογραμμή Περήφανο-2520-Ανώνυμη, ανήκουν στην “τεμάχιο της Γκιστόβας”, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την κατάτμηση των βοσκολίβαδων.

Στα λιβάδια του Φάγκου

Το μονοπάτι είναι στην ουσία ο κεντρικός ντορός που έχουν χαράξει τα ζώα και διασπάται συνεχώς σε παρακλάδια, τα οποία ξαναενώνονται, ενώ κατά τόπους σχηματίζουν ένα βαθύ αυλάκι, συχνά λασπωμένο. Αρχικά με πολύ μικρή κλίση, το μονοπάτι φτάνει στη βάση των πλαγιών κάτω από την Κορυφή 2520 και εκεί αρχίζει να ανηφορίζει με σταθερή κλίση και μικρούς ελιγμούς. Φτάνουμε τέλος στο διάσελο ανάμεσα στην Κορυφή 2520 και την Ανώνυμη. Από εδώ, θα πάρουμε το πολύ καλό μονοπάτι προς τα νότια και μετά από 500 μ. θα στρίψουμε αριστερά προς την κορυφή.

Στο τριγωνομετρικό της 2520

Η διαδρομή δεν έχει καμία σήμανση. Από το χωριό Γράμμος μέχρι την Κορυφή 2520, έχει μήκος 12 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 8 ώρες και 15 λεπτά. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή ανάμεσα στα καλύβια. Σημειώστε ωστόσο ότι μέχρι την άνοδο των κοπαδιών, τα νερά των μεγάλων ρυακιών είναι πεντακάθαρα.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.