Χωριό Γράμμος – Διάσελο Κιάφας – Περήφανο

Μήκος: 11,5χλμ
Χρόνος πορείας: 9ω 45λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 2/5 (Μέτρια δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 9ω 45λ
Μήκος: 11,5χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 23,3χλμ

Ανάβαση: 1146μ
Κατάβαση: 101μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2430μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1361μ
Πόσιμο νερό: Ναι

Η διαδρομή χωριό Γράμμος-διάσελο Κιάφας-Περήφανο συνιστά την ευκολότερη και πιο “περιηγητική” ανάβαση στις μεγάλες κορυφές του Γράμμου. Η διαδρομή διατρέχει τα μεγάλα λιβάδια της Γράμοστας μέχρι το πέρασμα της Κιάφας και μετά συνεχίζει σε πιο άγριο πεδίο μέχρι τον περίοπτο κώνο του Περήφανου (2444 μ.).

Ξεκινάμε από την ενοριακή εκκλησία του χωριού Γράμμος (ή Γράμοστα) και κατηφορίζουμε στο ποτάμι. Δρασκελίζουμε το μεγάλο και συχνά θυμωμένο ρέμα με τη βοήθεια μεγάλης οδικής γέφυρας. Από εδώ και για περίπου 6.5 χλμ θα περπατήσουμε πάνω ή κοντά στον κτηνοτροφικό δρόμο που εξυπηρετεί την τελευταία στάνη του χωριού, στους πρόποδες της Κιάφας.

Το ημιτελές εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής

Ο δρόμος είναι μέτριας ως και κακής βατότητας και χρησιμοποιείται ελάχιστα από οχήματα. Περνάμε μπροστά από το ημιτελές εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και συνεχίζουμε μέχρι διακλάδωση, όπου θα πάρουμε το δεξί παρακλάδι (στην ουσία, συνεχίζουμε ευθεία).

Ο χωματόδρομος κάνει ελιγμούς στην πλαγιά και έχει ένα παρακλάδι που εξυπηρετεί μεγάλη κτηνοτροφική εγκατάσταση δίπλα σε λιμνούλα. Είτε από το παρακλάδι αυτό, είτε από τον ίδιο το χωματόδρομο, είτε από το ίχνος μονοπατιών που έχουν χαράξει τα ζώα στα λιβάδια, φτάνουμε στο τέλος του δρόμου, σε μικρή λάκκα με λείψανα μαντριού. Λίγο πάνω από τον περιφραγμένο χώρο, υπάρχει εποχική πηγή.

Η πρόκληση της κορυφής, από το τέλος του χωματόδρομου

Εδώ θα βρούμε το ίχνος του παλιού μονοπατιού προς Αετομηλίτσα, που διατηρεί κάποια σήμανση με κόκκινα/άσπρα σημάδια. Το μονοπάτι έχει διασπαστεί από τα βοοειδή, που δεν ακολουθούν πιστά παρά τα ίχνη του προηγούμενου ζώου, όλοι ωστόσο οι ντοροί συγκλίνουν στο πέρασμα της Κιάφας, όπου και παλιά βάση πινακίδας, που σήμερα χρησιμεύει ως παγκάκι.

Η λιμνούλα στο λιβάδι Μπουκουβάλα

Εδώ θα αφήσουμε το μονοπάτι και θα κινηθούμε προς τα δυτικά, στον άξονα της ράχης και πάνω σε ευδιάκριτο μονοπάτι, σημαδεμένο με πρόχειρα αλλά σχετικά συνεπή κόκκινα σημάδια. Το μονοπάτι περνά από έναν μικρό ώμο και χάνει λίγο ύψος, για να περάσει ομαλά κάτω από τις βραχουριές μιας μικρής κορυφής. Βγαίνουμε σε πιο ομαλό πεδίο και συνεχίζουμε πάνω στην κόψη μέχρι να συναντήσουμε το παλιό στρατιωτικό δρομάκι από το Γκέσο προς το Περήφανο.

Aubrieta scardica

Σε πολύ πιο εύκολο πεδίο πλέον, συνεχίζουμε στο δρομάκι μέχρι το ψηλότερο σημείο του κώνου της κορυφής.

Η διαδρομή έχει σήμανση μόνο τοπικά. Από το χωριό Γράμμος μέχρι το Περήφανο, η πορεία μας έχει μήκος 11.5 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 9 ώρες και 45 λεπτά. Νερό θα βρούμε μόνο στη πηγή στην τελευταία στάνη.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.