Ανάβαση στο Γκούμπελ

Μήκος: 7,2χλμ
Χρόνος πορείας: 5ω 15λ

Χάρτης διαδρομής

Προβολή
Λήψη

Τύπος διαδρομής: Αμφίδρομη
Δυσκολία: 3/5 (Δύσκολη)
Χρόνος πορείας: 5ω 15λ
Μήκος: 7,2χλμ
Ισοδύναμο Μήκος: 16,2χλμ

Ανάβαση: 881μ
Κατάβαση: 70μ
Μέγιστο υψόμετρο: 2246μ
Ελάχιστο υψόμετρο: 1357μ
Πόσιμο νερό: Ναι

Η κορυφή Γκούμπελ βρίσκεται πάνω στην Ελληνο-αλβανική μεθόριο. Λόγω της εξέχουσας θέσης στο σύστημα περασμάτων της περιοχής, αλλά και της φυσικής οχύρωσης που της χαρίζει η βραχώδης ανατολική κόψη της, η κορυφή έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διάρκεια του Εμφυλίου και υπήρξε μια από τα πιο καλά οχυρωμένες θέσεις του Γράμμου.

Πράγματι, ο τελικός κώνος της κορυφής φέρει ένα είδος περιμετρικού τείχους από αργολιθοδομή με πετρόχτιστους προμαχώνες και βαθειά αμπρί – ένα από εκείνα τα οχυρωματικά έργα που δεν έχουν ηλικία και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν φτιαχτεί στα μυκηναϊκά χρόνια. Κατάκορφα ωστόσο διατηρούνται οι δομές πέτρινων πύργων που εμφανώς έκρυβαν πυροβόλα.

Στις πλαγιές του Γκούμπελ

Τα πετρωμένα οχυρά του Γκούμπελ αναδίδουν – ακόμα και σήμερα, που σε κοιτούν σιωπηλά και χορταριασμένα – ένταση και πόνο.

Η πορεία ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο της Γράμοστας. Ακολουθούμε το δρόμο προς το Νεστόριο και μετά τη μεγάλη οδική γέφυρα τον αφήνουμε για να μπούμε σε μονοπάτι που έχει χαραχθεί παλιότετερα και σήμερα το χρησιμοποιούν τα κοπάδια. Το μονοπάτι συναντά το χωματόδρομο για τα λιβάδια Μούζα και τη Φούσια. Στο σημείο αυτό μπορούμε να έρθουμε και απο τη διακλάδωση της Φούσιας, από τον χωματόδρομο.

Ακολουθούμε το δρόμο αυτόν, που οδηγεί στο διάσελο Μπαρούγκα και εκεί διακλαδίζεται αριστερά για Γκιστόβα και ευθεία για το λιβάδι Μούζα. Μπορούμε να έρθουμε μέχρι εδώ με όχημα (με απλό όχημα το καλοκαίρι, αποκλειστικά με όχημα 4Χ4 τους υπόλοιπους μήνες). Στο διάσελο και ακριβώς στο θέση της διακλάδωσης των δρόμων, ξεκινά το μονοπάτι προς την κορυφή, σημαδεμένο με σχετικά πυκνά κόκκινα σημάδια, κατά τόπους αρκετά πατημένο, ενώ αλλού ασαφές.

Κοντά στην κορυφή. Στο πρώτο πλάνο, ένα αμπρί στην είσοδο του κυκλικού τείχους

Ακολουθούμε το μονοπάτι και ανηφορίζουμε ομαλά στην αρχή προς χαμηλή ράχη και μετά στον κύριο άξοαν της ράχης. Σύντομα, τα σημάδια αποκλίνουν από το κεντρικό μονοπάτι της ράχης προς τα δεξιά και οδηγούν μέσα από λιβάδια προς τη βάση της κορυφής. Εδώ η κλίση αλλάζει απότομα και τα σημάδια μας οδηγούν μέσα από επικλινή διαδοχικά φυσικά σκαλιά στην αρχή ενός βραχώδους διαδρόμου/περάσματος. Ανεβαίνουμε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα σπασμένα βράχια του διαδρόμου. Συνεχίζουμε σε βραχώδη κόψη με εύκολα τεχνικά περάσματα. Στο τέλος των περασμάτων αυτών βρισκόμαστε στις χορταριασμένες πλαγιές της κορυφής. Συνεχίζουμε την πορεία μας έντονα ανηφορικά στις πλαγιές αυτές.

Μετά από αρκετή συνεχή ανηφορική κίνηση βρισκόμαστε στον κώνο της κορυφής. Στα τελευταία μέτρα πριν την κορυφή θα συναντήσουμε διαδοχικές οχυρώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που περιβάλλουν τη νότια πλευρά του βουνού.

Για την κατάβαση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ανάδρομα τη διαδρομή Ανάβαση στη Γκιστόβα μέσω της ράχης του Γκούμπελ, φυσικά αξιοποιώντας το χαμηλότερο μέρος της πορείας.

Κάτω από το μεγάλο πυροβολείο της κορυφής

Από το σημείο που θα μπούμε στο δρόμο προς τη Μπαρούγκα, θα βρούμε μια πολύ εξυπηρετική σήμανση με αυτοσχέδια κόκκινα σημάδια – πολύ αραιά στο χωματοδρομο, σαφώς πιο πυκνά στις πλαγιές, πολύ πυκνά στο απότομο τμήμα.

Από το χωριό Γράμμος μέχρι την κορυφή Γκούμπελ, η πορεία έχει μήκος 7.2 χλμ. και μπορεί να γίνει σε 5ω 15λ. Στο χωματόδρομο θα συναντήσουμε μια ποτίστρα με άφθονο νερό.

Ποσοστιαία κατανομή
σε κατηγορίες βατότητας
Ποσοστιαία κατανομή
στις υψομετρικές ζώνες
Υψομετρικό προφίλ

Υψόμετρα αφετηρίας – προορισμού και μέγιστο ύψος

Συμβουλές
  • Υπάρχουν πολλές εκδοχές των αποσπασμάτων του Lorem Ipsum διαθέσιμες, αλλά η πλειοψηφία τους έχει δεχθεί κάποιας μορφής αλλοιώσεις, με ενσωματωμένους αστεεισμούς, ή τυχαίες λέξεις που δεν γίνονται καν πιστευτές.
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι του Lorem Ipsum, πρέπει να είστε βέβαιοι πως δεν βρίσκεται κάτι προσβλητικό κρυμμένο μέσα στο κείμενο. Όλες οι γεννήτριες Lorem Ipsum στο διαδίκτυο τείνουν να επαναλαμβάνουν προκαθορισμένα κομμάτια του Lorem Ipsum κατά απαίτηση, καθιστώνας την παρούσα γεννήτρια την πρώτη πραγματική γεννήτρια στο διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιεί ένα λεξικό με πάνω από 200 λατινικές λέξεις, συνδυασμένες με ένα εύχρηστο μοντέλο σύνταξης προτάσεων, ώστε να παράγει Lorem Ipsum που δείχνει λογικό. Από εκεί και πέρα, το Lorem Ipsum παραμένει πάντα ανοιχτό σε επαναλήψεις, ενσωμάτωση χιούμορ, μη κατανοητές λέξεις κλπ.
Επισημάνσεις

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι ένας αναγνώστης αποσπάται από το περιεχόμενο που διαβάζει, όταν εξετάζει τη διαμόρφωση μίας σελίδας. Η ουσία της χρήσης του Lorem Ipsum είναι ότι έχει λίγο-πολύ μία ομαλή κατανομή γραμμάτων, αντίθετα με το να βάλει κανείς κείμενο όπως ‘Εδώ θα μπει κείμενο, εδώ θα μπει κείμενο’, κάνοντάς το να φαίνεται σαν κανονικό κείμενο.